Psychosomatische Coaching

Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in een verstoorde balans tussen denken, doen en voelen. Psychosomatische coaching is een lichaamsgerichte therapie die je kan helpen die verstoorde balans weer te herstellen. Het is ontspanningstherapie voor hoofd, lichaam en gevoel.

Bij welke klachten is deze therapie zinvol?
Psychosomatische klachten worden ook wel stress- of spanningsklachten genoemd.
Spanning, angst of overbelasting kunnen zich in je lichaam uiten via allerlei lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, spierpijnen, hoofdpijn, benauwdheid, hyperventilatie, hartkloppingen, hoge bloeddruk en buik- of maagpijn.
Er kunnen ook psychische klachten zijn zoals lusteloosheid, prikkelbaarheid, onrust, somberheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen en slaapstoornissen.
Spanningsklachten spelen een grote rol bij onder andere burnout, angststoornissen en depressiviteit en doen zich voor bij bepaalde levensomstandigheden zoals hoge werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, rouwprocessen en ernstige ziekteprocessen of trauma’s.

Hoe ziet de behandeling eruit?
De basis van de therapie is veiligheid en vertrouwen, de behandeling gaat in jouw tempo en op jouw niveau. De fysiotherapeut stemt de inhoud van de therapie af op jouw wensen en omstandigheden en maakt gebruik van een combinatie van: lichaamsbewustwording, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, (communicatieve) massage, haptonomische oefeningen, oefentherapie, gesprekken en gedragsgerichte oefeningen (waaronder NLP en REBT).

Wat levert deze therapie je op?
Je krijgt meer inzicht in je klachten, in het ontstaan ervan en in mogelijkheden voor herstel. Je zult je bewust worden van de plaats die je klachten hebben in je functioneren. Je wordt je bewust van de invloed van je denkpatronen en gedrag op je klachten.
De behandeling is gericht op bewustwording, ontspanning, vitaliteit en balans op het lichamelijke, mentale en emotionele vlak.

Wat wordt er van je verwacht?
De therapie is een proces van verandering en daarbij wordt een actieve inzet van je verwacht. Naast de behandelingen op de praktijk krijg je ook huiswerkoefeningen mee. Zo leer je gaandeweg weer grip te krijgen op je eigen leven en jezelf in balans te houden.

Vergoeding psychosomatische coaching
Psychosomatische coaching valt onder dezelfde regeling als reguliere fysiotherapie en wordt meestal volledig vergoed door de zorgverzekeraar, mits je voldoende aanvullend bent verzekerd voor fysiotherapie. Je kunt dit het beste zelf navragen bij je eigen zorgverzekeraar.

Kwaliteitseisen
Psychosomatisch coaching zijn speciaal opgeleid (3-jaar post-HBO) en vervolgens gekwalificeerd middels bij- en nascholing. De geregistreerde psychosomatisch fysiotherapeuten kunt u vinden in het register van het KNGF. Kijk op www.defysiotherapeut.com

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF): geen verwijzing nodig
Je hebt geen verwijzing nodig van de arts of specialist om bij de psychosomatisch coaching in behandeling genomen te worden.
Bij ernstige spanningsklachten of gezondheidsproblemen is het echter wel raadzaam om je klachten te bespreken met je huisarts.

www.psychosomatiek.net
www.psychosomatischefysiotherapie.nl