Oedeemfysiotherapie

Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtopeenhoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is het verschijnsel van dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in worden gedrukt (“pitting oedeem”). Na een nacht rust zijn de voeten weer slank.
Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem en het kan overal in het lichaam optreden. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Er is moeilijker een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtopeenhoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfsysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of door bestraling. Dit wordt secundair lymfoedeem genoemd. Ook kan het defect aangeboren zijn; dan wordt het primair lymfoedeem genoemd.

Anatomie
Het lymfsysteem loopt door het hele lichaam, voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en uit lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfvocht gezuiverd is, komt het in het halsgebied weer terug in de bloedbaan. Met name in de oksels, liezen buik en in de hals zitten veel lymfknopen.

Indicaties voor fysiotherapeutische behandeling van oedeem zijn o.a.:

 1. primair lymfoedeem (aangeboren minder goed werken lymfestelsel)
 2. secundair lymfoedeem na:
  • trauma
  • infecties
  • operatief verwijderen van lympfeknopen
  • litekens door operatie of brandwonden
  • recidiverende erysipelas
  • lymfangitis

 

Hoe kunt u lymfoedeem herkennen?
Lymfoedeem begint meestal met een toename van spanning op de huid, het lichaamsdeel voelt zwaarder aan. Daarna zal er ook een toename van de omvang plaatsvinden. Dit hoeft niet altijd pijnlijk te zijn, maar het zal u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u denkt dat er bij u lymfoedeem ontstaat, neemt u dan direct contact op met uw huisarts of specialist. In overleg besluit u of er verder onderzoek en/of behandeling gewenst is. U kiest dan voor een behandelaar die ter zake kundig is. Uw oedeemfysiotherapeut behandelt niet alleen het lymfoedeem adequaat, maar is tevens een deskundige op het gebied van bewegen en houding.

Behandelmogelijkheden
De behandeling door een oedeemfysiotherapeut bestaat uit:

 • Compressietherapie
  Om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Deze bandages zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot aan vocht weg is, zal er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
 • Manuele lymfdrainage
  Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.
 • Oefentherapie
  In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid in het operatiegebied. Ook kan de spierkracht afgenomen zijn, mede door het lymfoedeem. Door de oefeningen die u krijgt van uw oedeemfysiotherapeut kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren.
 • Ademtherapie
  Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van lymfvocht.
 • Voorlichting
  U wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt u begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.
 • Lymftaping
  Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt. Dit is toe te passen op armen/benen, maar ook op de romp of in het gelaat, dit in tegenstelling tot de bandages die hoofdzakelijk voor armen/benen gebruikt kunnen worden.
  Voor meer informatie: www.fysiotape.nl (Lymf Taping)
 • Aanleren van zelfmanagement
  Ter aanvulling op de therapie wordt u (indien mogelijk) geleerd zichzelf te masseren, te bandageren en/of te tapen. Daarnaast krijgt u oefeningen mee om de ontstane verbeteringen te onderhouden of verder te vergroten.

 

Vergoedingen
Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. Wel heeft u een aanvullende verzekering nodig. De eerste 20 behandelingen worden doorgaans geheel vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen komen ten laste van de basisverzekering. De behandeling van lymfoedeem wordt door de zorgverzekeraars langdurig vergoed; als deze uitgevoerd wordt door een geregistreerd oedeemfysiotherapeut geldt een apart tarief.