Duizeligheid kent meerdere vormen, waardoor het zich op verschillende manieren kan uiten. Je kunt het voelen als zweverigheid, licht in het hoofd en draaiduizeligheid. Met als gevolg eventuele evenwicht- en balansproblemen. Deze kenmerken geven vaak onzekerheid en bewegingsangst met zich mee.
Verschillende vormen van duizeligheid
- BPPD: BPPD staat voor Beninge Paroxismale Positieduizeligheid
- Enkelzijdige of dubbelzijdige uitval van het evenwichtsorgaan
Wat is BPPD?
BPPD kenmerkt zich door het ervaren van draaiduizeligheid bij het snel bewegen van het hoofd. Het probleem bij BPPD is gelegen in het evenwichtsorgaan, wat gepositioneerd is in het binnenoor. Het kan optreden na een hoofdongeval, ooroperatie, bij een ontsteking of doorbloedingsstoornis van het binnenoor of na langdurige bedrust. In de meeste gevallen is er echter geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. De aanval van duizeligheid is vaak minder dan een minuut aanwezig.
Verschijnselen van draaiduizeligheid (BPPD) zijn
- Het gaan liggen in bed
- Omdraaien in bed
- Omhoog kijken
- Bukken
Wat is uitval van het evenwichtsorgaan (enkelzijdig/dubbelzijdig)
Dit kan bijvoorbeeld ontstaan bij een ontsteking op de zenuw van het evenwichtsorgaan. Mensen kunnen bij enkelzijdige uitval duizeligheid ervaren, maar bij dubbelzijdig uitval overheersen de evenwichts- en balansproblemen.
Verschijnselen van uitval van het evenwichtsorgaan
- Wankel op de been
- Moeite met recht lopen
- Moeite met dubbeltaken
- Verhoogd valgevaar
Behandeling
Allereerst zal een intake plaatsvinden bestaande uit een gesprek en een lichamelijk onderzoek. De behandeling van duizeligheid is veelal gericht op specifieke hoofd- en nekbewegingen. Deze zijn gericht op het verminderen van de klachten en het verbeteren van het evenwicht. De oefeningen zijn effectief als u ze regelmatig uitvoert.
Welke fysiotherapeut past deze behandeling toe?
U kunt terecht bij Marianne.